Дитяча стоматологія

Профілактика

Карієс краще попередити, ніж лікувати. Це називається — профілактика. Якщо ви хочете уникнути захворювань зубів малюка, зміцнити їх і зберегти посмішку здоровою, а його візити до стоматолога були приємними, то такі процедури для вас:

1. Профілактичні огляди у стоматолога 1 раз на 3 місяці — чому так часто?

Від карієсу не застрахований ніхто, а молочні зуби лікувати треба так само як і дорослі. Процес цей не дуже приємний у будь-якому віці. Але, погодьтеся, полікувати маленьку «дірочку» набагато простіше, ніж велику. Важливий факт — карієс в молочних зубах розвивається в 10 разів швидше, ніж у дорослих.
У стоматології візити проходять під мультфільми і завжди закінчуються приємними для дітей подарунками. Доктор огляне порожнину рота, вкаже на пошкоджені зубки, якщо такі є, і дасть рекомендації щодо того, що їсти і як чистити.

2. Професійне чистка зубів —невже дітям теж це потрібно?

Однозначно — так. Зубний наліт утворюється на зубах у будь-якому віці. Є наліт, який неможливо очистити вдома зубною щіткою. Він так і залишається на зубах, стаючи причиною цілої купи небажаних проблем. Неприємний запах з рота, не гарний жовтий або сірий колір зубів при посмішці, ну і звичайно ж карієс. Тому, так само як і дорослим, дітям 1 раз на 6 місяців рекомендована професійна чистка зубів.
Як відбувається чистка зубів дитини?
У клініці дитячий стоматолог підбирає метод і матеріал для чищення індивідуально під вид нальоту і вік малюка. Процедура проходить під улюблений мультфільм в ігровій формі і в кінці завжди закінчується подарунком. Найчастіше дітям чистять зубки спеціальними пастами і щітками. Ультразвуковий метод і піскострумнний метод, якими проводиться чистка дорослим, дітям до 7 років робиться вкрай рідко.

3. Глибоке фторування зубів —що це таке?

Навіщо потрібно фторування зубів дітям? Якщо просто, то сполуки фтору і кальцію роблять зуби міцнішими. В арсеналі у дитячого стоматолога є спеціальні речовини, вміст фторидів в яких дуже високий. Домашнє використання їх не рекомендовано. Після нанесення на зуби ці фториди проникають в зубну емаль, створюючи додаткову міцність і захист від карієсу. Таку процедуру рекомендовано робити 1 раз на 6 місяців дітям у БУДЬ-ЯКОМУ ВІЦІ. Візуально зуб не змінюється, але стає набагато міцніше.

4. Герметизація фісур — кому навіщо і коли це потрібно?

Є в роті у дітей постійні зуби, які з'являються раптово ... У віці 5-6 років. Це бічні зуби. Нічого не випадає. Просто за всіма зубами раптом виростає ще один великий, красивий, постійний зуб. Ще до того як випадають передні молочні зуби. Цей зуб батьки часто приймають за молочний і не приділяють йому належної уваги. А дарма. Це ж перший постійний моляр! Або як ще його називають «шістка». Йому вкрай потрібна увага і захист. У борозенках (фиссурах) цього зуба дуже часто розвивається карієс. Щоб цього не сталося, ці борозенки (фісури) стоматолог заливає спеціальним герметиком. Якщо пояснити зовсім просто, це —«пломба на випередження» в здоровий зуб. Тільки без свердління. Завдяки цій процедурі в поглиблення зуба не потрапляє наліт. Карієс в цьому місці стає неможливим. Зуб захищений. У клініці дитячий стоматолог точно визначить який з зубів молочний, а який постійний. З легкістю проведе герметизацію фісур, якщо вона показана вашій дитині.

Молочні зуби нічим не відрізняються від постійних. У них так само є нерви, коріння і канали, як і у дорослих зубах - це факт. Випадають останні молочні зуби в 10-12 років. Думка про те, що «молочні же випадуть» застаріло і не вірно. Вона народилася у той далекий час, коли кабінет стоматолога був місцем болю і страху.
Вилікувати хворий молочний зуб сьогодні можливо. А ось захворювання молочних зубів залишилися тими ж, як і були завжди: карієс, пульпіт, періодонтит. Скарги у дітей, такі ж, як і у дорослих: зубний біль, застрявання їжі, набряки, температура, неприємний запах з рота.

Карієс молочних зубів як лікувати?

Найефективніший і надійний метод лікування карієсу — постановка пломби. Все темне і сірчане в зубі потрібно висвердлити, а порожнечу заповнити пломбою. Якщо на молочному зубі видно пляму або поглиблення чорного/коричневого кольору, у ньому застряє їжа, а дитина відчуває легкий біль, який швидко проходить — це швидше за все карієс. Його є 3 стадії: початкова, середня і глибока стадії карієсу. Все що потрібно знати — чим більше і глибше карієс, тим складніше лікування. Тому, помітивши темну пляму на зубі потрібно відразу звертатися до дитячого стоматолога у будь-якому віці.

Що таке пульпіт? Пульпа—це пучок судин і нервів, які знаходяться у зубі. Так само відомий як «нерв» зуба. У кожному молочному зубі є корінь і «нерв», як і у дорослих зубах. Якщо карієс довго не лікувати, то рано чи пізно він дійде до «нерва» і викличе його запалення — це і є пульпіт. Для того щоб вилікувати пульпіт потрібно видалити нерв, запломбувати канали зуба, реставрувати його, або відновити його коронкою. Метод і матеріал вибирає дитячий стоматолог в залежності від стану в якому знаходиться зуб

Як розпізнати пульпіт у дитини?

У роті ви будете бачити просто «дірочку» але скарги будуть більш серйозні, ніж при карієсі. Зубний біль у дітей буде сильний і тривалий. Дуже часто у вечірній або нічний час. Це ознаки гострого пульпіту. Хоча іноді, пульпіт у дітей може проходити безсимптомно (хронічний пульпіт) — велика дірка є, скарг немає, але всередині зуба нерв повільно «вмирає» від інфекції.

Спеціалісти нашої клініки NapDent нададуть Вам повний комплект послуг, ефективні рекомендації і зроблять Ваше перебування у клініці максиально комфортним. Чекаємо на Вас.